Hoe begin je een vierkante meter moestuin?

152175038Kweken in een kleine tuin

Zelf je groenten en kruiden kweken is helemaal van nu. Maar wat als je in de stad woont? Of een heel klein tuintje hebt? Geen nood, met de vierkante meter moestuin kan iedereen thuis telenWil jij ook genieten van zelf gekweekte komkommer, sla, radijsjes en tomaten? Volg dan ons stappenplan:

Stap 1: Kies de juiste plek voor je vierkante meter moestuin

Kies een plek waar de zon de hele dag schijnt. Let op bomen en struiken in de buurt van je tuin, want deze kunnen het licht tegenhouden.

 

 

Stap 2: Bouw en vul je bak

Koop een bak voor je vierkante meter moestuin van 120x120cm, leg een antiworteldoek op de bodem en vul de bak met speciale aardemix. Deze grond is eenvoudiger te bewerken en wordt niet te drassig. Ook is de fijne structuur beter geschikt voor de zaadjes. Vervolgens verdeel je de bak in zestien vakken van dertig bij dertig cm. Let op: gebruik geen potgrond of aarde voorzien van meststoffen, omdat de zaden dan sneller verbranden.

Stap 3: Zaai de zaadjes

In elk van de zestien vakjes van je vierkante meter moestuin zaai je één soort groente of kruid. Zo heb je geen of minder last van ziektes of vieze beestjes in je bak. Zaai niet in rijen, maar in een vierkant. Hoeveel zaadjes per vak nodig zijn hangt af van de ruimte die de plantjes nodig hebben en hoe groot ze worden. Op het zakje van het zaad kun je lezen welke afstand je tussen de plantjes moet aanhouden. Prik met je vinger een gaatje in de grond en zaai zo diep als de zaadjes dik zijn. Dikkere zaden moet je dus dieper poten.

Stap 4: Plaats klimrekken in je vierkante meter moestuin

Wil je courgettes, paprika, tomaten, pompoenen, bonen, erwten en sugarsnaps in je vierkante meter moestuin? Maak dan gebruik van verticale klimrekken. Zo nemen de groenten minder ruimte in beslag.

Stap 5: Geef de plantjes voldoende water

Geef de zaadjes regelmatig water, anders drogen ze uit en kiemen ze niet. Het is beter om in één keer voldoende water te geven, dan iedere dag. Of geef op een avond water en een uurtje later nog eens. Wacht daarna een paar dagen.

Stap 6: Verzorg de plantjes goed

Hoe ruller en losser je aarde, hoe beter je vierkante meter moestuin het doet. Maak de aarde dus mooi los met een hark en druk de grond niet aan nadat je de planten water hebt gegeven.

Stap 7: Klaar om te oogsten

Zodra een groente rijp is om te oogsten haal je het vak leeg en zaai je het meteen weer opnieuw in. Zo heb je altijd een volle tuin. Op de zakjes zaad staat wat de beste tijd is om te oogsten.

Wil je meer weten over het kweken van je eigen planten? Kom dan langs in één van onze winkels! Kijk hier welke winkel bij jou in de buurt zit.